От Андреевден денят започва да едрее колкото просено зърно, затова празникът се нарича още Едринден или Едрей
На 30 ноември отбелязваме Андреевден.
На този ден Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани, брат на свети апостол Петър. Той пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.
Днешният празник е свързан с прехода от есента към зимата и затова в къщата жените не трябва да работят.
В навечерието на Андреевден жените сварявали царевица, фасул, ечемик, овес – всичко което се сее и го наричали “ Както сварените зърна наедряват, така и да наедреят посевите“.
Смята се, че на Андреевден, денят започва да едрее колкото просено зърно, за това на места се нарича и Едринден или Едрей.
На трапезата днес се слага пита и ястия от някакво зърно – царевица, булгур, боб, леща, просо. Ястията са постни.
Андреевден е наричан още Мечкинден. Според преданието, мечка изяла вола, с който свети Андрей обработвал нивата си. Разгневен, той уловил звяра и го впрегнал в ралото. Оттогава се вярва, че свети Андрей е повелител на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи.
Днес имен ден празнуват, всички свързани с името на свети Андрей Първозвани – Андрей, Андреяна, Андрея, Андриян, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.