Атрактивна програма и вход свободен в Музея на авиацията днес за Нощта на музеите

С вход свободен от 10.00 до 20.00 часа на 3 юли (събота), специални изненади и разнообразие от атракции Музеят на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите“.

За тазгодишното издание на европейската инициатива Музеят ще представи фотоизложбата „Музей на авиацията – вече сме на 30“, посветена на годишнината от неговото създаване.

Многообразие от работилници и ателиета с „магически“ преживявания, „научни“ експерименти и фокуси на терен ще забавляват от 10.00 до 14.00 ч. както детската, така  и възрастната публика като част от съвместната програма на Музея на авиацията и TechnoMagicLand – „Открий света на магията и науката“.

ПРОГРАМА

10.00 – 20.00 ч. – Вход свободен за постоянната външна и вътрешна експозиция на Музея.

10.00 – 20.00 ч. – Фотоизложба „Музей на авиацията – вече сме на 30“.

10.00 – 11.00 ч. – „Магията на TechnoMagicLand“ с физикът Калоян Генков и химикът Мартин Недялков, които ще показват и обясняват „магиите“, включващи левитация, изчезване, нарушаващи законите на физиката експерименти и фокуси с карти!

11.30 – 12.15 ч. – „Супер сили“ – забавно приключение в света на физиката, в което Физикът Калоян Генков ще демонстрира и експериментира с различни механични сили, ще покаже интересни случаи на равновесие, ще тества издръжливостта на различни материали и още много други странни ефекти.

13.00 – 13.30 ч. –  „Огън и жупел“ с химикът Мартин Недялков, който ще покаже как се правят фойерверки в различни цветове, ще разкрие може ли захарта да се използва за ракетно гориво и как хората са снимали в тъмното преди да са съществували електрическите светкавици.

 10.00 – 14.00 ч. – „Ало, Космос! Говори България!“. В рамките на Нощта на музеите, ще се проведе активност, в която ще се събират въпроси на английски език на деца и младежи от 6 до 19 годишна възраст, които ще могат да бъдат зададени на астронавти от НАСА и ЕКА по време на видеоконферентна връзка на живо с Международна космическа станция в края на месец юли.