Георги Запрянов – най-добрият винар в 29-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2020“ в Асеновград

Отличен като най-добрият винар в 29-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2020“ в Асеновград тази година е Георги Запрянов. Неговото производство спечели в надпреварата сред 63 вина. Георги е асеновградчанин със собствен бизнес, а винопроизводството му е хоби. На любимото си занимание той отделя всяка свободна минута, защото хубавото вино има нужда от внимание и любов. Георги стана първенец майстор с Каберне Фран.

Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Мавруд. Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Стамен Стоянов с Каберне/Мерло. С награда за „Най-добро бяло вино“ бе отличена Вили Стоянова от Асеновград с Каберне Фран.

Победител в категорията „най-добро розе“ е асеновградчанката Румяна Буцева със сорт мавруд.

Румяна Буцева

Нели Петкова от Пловдив с Каберне Фран зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“.

Второто място тук е за Атанас Атанасов с Каберне Совиньон. А трети се нареди Илия Стаменов с Мерло.

С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Илия Стаменов на 35 г. от село Крумово. Тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“.

Наградата от Ротари клуб Асеновград

Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Стамен Стаменов.

Наградата от р-т „Асеновец“

Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Никола Георгиев.

Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици. В края на церемонията за първи път бе предаден венецът на приемствеността във винената надпревара в Асеновград.

Миналогодишният победител Борислав Ангелов положи короната – лавров венец на настоящия носител на приза Георги Запрянов със заръката занаятът и тайната на хубавото вино да се предава на бъдещите поколения и те да продължават тази традиция.

Лавров венец за победителя в тазгодишното издание на асеновградската Винария

Освен кметът Грудев, награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев.