Забравете за репатриращ автомобил в Асеновград, продаваме го като брак, нов няма да има

снимката е илюстративна

    Преди броени дни с решение на местния парламент бяха продадени общо седем на брой общински МПС-та, с  калибър и предназначение. Един от одобрените за продажба общински возила се оказа репатриращият автомобил, който общината закупи преди пет години, през през 2016 г. за 24 000 лв. Именно това бе возилото, на чието въвеждане в действие се възлагаше да извърши работата по „вдигане“ на незаконно паркиралите в зоните и извозването им до репатриращ паркинг. По различни причини за следващите четири години така и не видяхме полза от този автомобил, обясненията бяха, че няма нужните разрешителни, че нямало сертифициран водач и пр. Причина е и отказът същият да получи лиценз, причината бе, че общинският Инспекторат „Паркинги и гаражи” не е търговец по смисъла на закона.

    Имаше различни опции за промяна в наредби, за да може да се стигне в крайна сметка до репатриране на нарушители в Асеновград, дори имаше и идея тази дейност да бъде дадена на частна фирма. Това така и не бе осъществено. И така през 2020 година вече новата общинска власт обяви, че закупеният за 30 хил. лв. репатриращ автомобил няма как да бъде използван по предназначение. В същото време „паякът“ има нужда от сериозен ремонт. Макар че, откакто е закупен, той не е използван, сега съединителят му е повреден, както и хидравличната система, която следва да повдига автомобилите. Още когато е приет от новото ръководство на града, паякът е подложен на обстоен преглед, при който са открити съответните повреди. Категорично бе решението, че няма да бъде ремонтиран, а и до момента няма и идея да се иска закупуване на нов такъв репатриращ автомобил.

     По всичко личи, че  нарушителите в града, паркиращи автомобилите си  неправилно, ще продължат да бъдат санкционирани единствено с познатите глоби, тъй като техните моторни превозни средства няма как да бъдат репатрирани. Дали някога ще има промяна, рано е да се каже. И така и по тази мярка Асеновград трайно се дистанцира от добрите градове където се ползват всякакви мерки да се въведе ред на паркиране, а и а се осигури приход от позволяващите се да нарушават реда и закона.