Кой се разбърза да продава сградата на бившия Инвалиден дом в 12 без 5?

Не един, не два и три , а цели пет мандата не стигнаха, за да измисли общинската управа какво да прави в полза на общината със сградата на бившия Инвалиден дом. Същата е необитаема от преди повече от 20 години и е доказано опасна. Вътре са се случвали инциденти, битуваха клошари, животни, намериха трупове и пр.

      Няколко общински кметове обясняваха, че засега се обмисля какво се да се прави, ама пък е достатъчно скъпо събарането, така че продължаваме да мислим. И така в края на пети такъв мисловен мандат, буквално една сесия преди края на мандата, съветниците гласуваха сградата с парцела да бъде продадена на търг. Двадесет старейшини са подкрепили искането, 12 са били против.

       Не ще и дума, имотът е атрактивен, намира се на видимо от републикански път кръстовище между улиците „Шести януари“ и „Копринарска“. Не е за пренебрегване и обстоятелството, че става дума за площ малко над 1 100 квадратни метра. В едната си част обаче тази сграда е отдавна освидетелствана след огледи и експертизи със заключения като опасна и самосрутваща се и има издадена заповед за нейното събаряне. Въпреки това и към настоящия момент не е премахната. Преди две десетилетия за нея е извършено обследване, то е категорично, че постройката е нестабилна.

        Декларирано е, че каменните външни носещи зидове са напукани, дървеният гредоред на пода и покривната конструкция, която също е изградена от дърво, са пропаднали. Дървената дограма и тя е изгнила. Констатирано е, че сградата е в много лошо състояние и е полуразрушена, затова и е изключено да се извърши ремонт и укрепване. От общинска администрация твърдят, че повече от 100 000 лева ще струва принудителното срутване на постройката, затова община Асеновград предлага мерки по подготовката й за продажба. Вариантът е имотът да бъде обявен за продажба чрез търг и новият собственик да предприеме действия по събарянето на сградата.

        Според лицензирана пазарната оценка имота трябва да струва поне 325 000 лева без ДДС, като се включват и разходите по премахване на постройката. Отделно от това за събаряне на сградата и изчистване на терена ще са необходими 31 400 лева, а таксата за депониране на строителните отпадъци ще е в размер на над 75 000 лева. С гласовете на двадесет съветници на сесията в края на август бе решено депозитът за търга да е сериозен, 200 000 лева, за да няма спекулирания с фантомни играчи на търга, а стъпката за наддаване – 4 000 лева.

        И все пак, остава открит въпросът защо в самия край на мандата общината така се разбърза да се освободи от този имот , при това по начин, който няма да остави никаква трайна следа от инвестиция в полза на общината. Вероятно самият търг ще покаже има или не специални интереси, скрити зад идеята за тази продажба. /АН/