Най-добрият винар в Асеновград за 2022 г. е Никола Райчев

За майстор на най-доброто домашно вино от реколта 2022 г. бе отличен асеновградчанинът Никола Райчев с вино сорт каберне совиньон

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев награди майстора винар в 31-то издание на конкурса за „Най-добро домашно вино – реколта 2022 г.“.

За престижното първо място се състезаваха цели 100 проби, 22 от тях бяха класирани за финал.

Победителите в различните категории получиха парични награди и дървени бурета. Наградите връчиха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, заместник-кметовете инж. Стоян Димитров, инж. Петър Петров и д-р Теньо Манолов, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев и секретарят на общината инж. Петър Иванов.

Сред официалните гости на „Винария 2023 г.“ бяха народни представители, кметове на други общини, общински съветници, общественици и други.

„Уважаеми гости, съграждани и приятели, добре дошли на вече традиционния празник на домашното винопроизводство. Безпристрастното и компетентно жури е оценило всички 100 проби – рекорден брой. Убеден съм, че има още стотици винопроизводители в нашия окръг, които не са се включили в конкурса. Радостен съм, че за пореден път се събираме да уважим труда на нашите винари. Нека занапред с още по-голямо желание и упоритост да продължат да произвеждат от божествената напитка“, каза пред присъстващите градоначалникът.

Всички 22-ма финалисти получиха бъклици и традиционните венци. Празникът започна с церемонията по награждаването на винопроизводителите.

За майстор на най-доброто домашно вино от реколта 2022 г. бе отличен асеновградчанинът Никола Райчев с вино сорт каберне совиньон.

Второ място в категорията на червените вина бе определено за Николай Ангелов от с. Червен с вино сорт мерло от каберне фран.

Трети бе класиран Стамен Стоянов от Асеновград с вино сорт каберне фран.

В категория бели вина победител стана Тахир Рамадан от Асеновград. В категория розе I място грабна Георги Димитров от с. Тополово.

При пенливите, изкуствено ароматизирани вина, за най-добър винар бе отличена Жана Стоянова от Перущица.

В категорията червени вина за винари извън асеновградска община победител стана Костадин Павлов от Куклен.

Второ място си спечели Йорданка Венинска от Пловдив.

На трета позиция бе класиран Петко Чиликов от с. Крумово.

„Ротари клуб“ наградиха най-младият финалист в конкурса. Наградата бе връчена на Любослав Ангелов от Асеновград.

Наградата от ресторант „Асеновец“ за най-възрастен финалист бе присъдена на Петко Чиликов от с. Крумово.

Специалната награда „Никола Македонски“ за най-добър домашен мавруд отиде при Валентин Буцев.

Традиционно, фирма „Томика метал“ връчи иноксов съд – наградата бе присъдена за Никола Райчев.

За първи път Община Асеновград връчи и две специални грамоти на хора, които са допринесли много за утвърждаване на конкурса за „Най-добро домашно вино“. Удостоени с призовете бяха отец Йордан Георгиев и Кирил Донев.