Трима асеновградчани и една асеновградска снаха влизат в новия парламент

Ясни са вече имената на новите депутати в 45-то Народно събрание, за които България гласува в неделя, на 4 април.

Въпреки, че коалиция ГЕРБ/СДС спечели вота освен в страната, в областта, но и в община Асеновград, депутат от редиците й, с асеновградски корени не успя да влезе в парламента.

Цели двама асеновградчани от листата на БСП стават народни представители, единият от тях – Манол Генов, водачът на листата, който беше депутат и в 44-ия парламент, влиза категорично в следващото народно събрание. Вторият е адвокатът Енко Найденов, който бе на 11-о място в листата, но е изместил третия – Димитър Георгиев с преференции. Енко Найденов е получил 2744 гласа преференциален вот.

Третият асеновградчанин, който също става депутат в 45-то Народно събрание е водачът на листата на ДПС за Силистра – Джевдет Чакъров. Той е дългогодишен народен представител в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание и министър на околната среда и водите в правителството на Сергей Станишев.

Без да е родена тук, но със силна връзка с Асеновград е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова. Тя влиза в парламента от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, като част от листата в Пловдив – град.

Антоанета Стефанова е родена в София, но живее с асеновградската звезда в шаха – Иван Чепаринов и от 2018 г. имат дъщеричка – Мелисандра.