Окръжен съд – Пловдив оправда по всички обвинения бившия шеф на асеновградската полиция

Димчо Темелков Димчо Темелков

Димчо Темелков издържа пет години чакане до произнасянето, не е ясно ще има ли обжалване от прокуратурата

     Бившият шеф на асеновградската полиция Димчо Темелков е оправдан по всички обвинения, повдигнати му от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това стана ясно преди дни от решение на състав на пловдивския Окръжен съд. Темелков бе обвинен в злоупотреби със служебно положение, прикриване на престъпления, превишаване на власт и съставяне на неверни документи. 

Според прокуратурата Темелков наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка за освобождаването на друг задържан, превишавал правата си, за да израсне в кариерата и съставял неверни докладни записки. Бившият началник на полицията в Асеновград Димчо Темелков бе задържан по време на акция на полицията и прокуратурата през есента на 2015-та година и впоследствие освободен под парична гаранция.

    Проточилото се твърде дълго разследване бе съпроводено с шумно оповестявани допълнителни обвинения с обстоятелства, по които Темелков нямаше как да се защити. Той напусна системата на МВР. Първоначално държавното обвинение респектираше общественото мнение с недоказуеми на онзи етап данни, както и с информацията, че по делото имало 120 свидетели. Огромна част от тези свидетели отпаднаха тихомълком в хода на разследването и не е било нужно изобщо да бъдат разпитвани. Имало е възложени и ползвани и съдебно-медицински експертизи.

      Въпреки изцяло оправдателната присъда, Темелков не желае да коментира решението, вероятно и прокуратурата тепърва ще решава дали да жали първоинстанционното решение. Каквото и да е продължението, на този етап е повече от категорично, че с недоказани и неясно как насъбрани обстоятелства прокуратурата си позволи за твърде дългия период на разследването да опетни името на един човек и неговия служебен пост и отговорности. Очевидно краят на това дело все още не е дошъл. /АН/