Наблизо ли е грипната вълна или поне ваканцията покрай нея?

По всичко личи, че цялата страна няма да мине без грипна ваканция, след като първите области вече обявиха това, а от началото на тази седмица имаха и достатъчно последователи.

В началото на седмицата от проверките се оказва, че едва четири процента са отсъстващите поради заболяване. Реалност е, че има класове, в които са останали по 5-10 деца, но общата картина не е такава, коментира ресорният зам.-кмет по образованието Стефан Стоянов, като се позова на данни на Регионалната здравна инспекция. От регионалната инспекция по здравеопазване логично са изискали текущи справки от директорите на учебните заведения.

     И докато за Пловдив версията е, че е много вероятно грипната вълна да е минала дори месец по-рано и вече да стихва, то РЗИ оповести в началото на седмицата, че пловдивска област е на границата на епидемичната епидемия. „Случаите на заболели от грип в Пловдивска област са увеличени и сме на ръба на грипна епидемия, твърди областният управител Ангел Стоев. „Уточнихме, че сме на допустимия ръб за Пловдивска област и днес ще има заседание на щаба на РЗИ по повод на ръста на болните в Пловдив и областта.

Вероятно ще бъдат въведени ограничения в здравните заведения и евентуално обявяване на грипна ваканция, допълни областният управител. Областният щаб може да вземе решение както за цялата Пловдивска област, така и частично само за някои общини. Ангел Стоев допълни, че вече са изолирани грипни вируси тип А, което е второто задължително условие да се вземат мерки. Най-вероятно до края на седмицата при нова актуална справка ще има временно спиране на учебни занятия за училищата от областта. /АН/